P540113 Personální management (PMG)

Studijní obor: Aplikovaná informatika v dopravě

Semestr : 1

Typ studijního předmětu: povinný

Celkový hodinový rozsah výuky: přednáška + cvičení, 2-2, zápočet, zkouška

Počet kreditů: 5

Garant předmětu: doc. Ing. Pavol Šaradín, CSc. – KDMML,DFJP,UPa

Nutné splněné povinnosti:  

 

Podmínky pro absolvování předmětu: zápočtem se potvrzuje,že se student zúčastňoval v požadované míře povinné výuky a že splnil požadavky, jimiž bylo udělení zápočtu podmíněno. Podmínky udělení zápočtu určuje přednášející. Zkouška z předmětu (forma, obsah, trvání) je stanovena v souladu se Studijním a zkušebním řádem.

 

Anotace předmětu:

Cíl předmětu:

Seznámit posluchače se základními  termíny a metodami personálního managementu

Obsah předmětu:

Trh práce, zaměstnanost a personální management. Personální strategie moderního managementu. Organizace personálního managementu v podnicích. Manažerská osobnost a styl práce. Metody manažerského vedení. Motivační strategie v personálním managementu. Personální činnost a její uplatnění v managementu. Diagnostický přístup, lidské zdroje, personalista, pracovní síla. Vnější podmínky, monitorování prostředí, tvorba plánu, pracovní síla, vliv státní podpory. Vnitřní podmínky, finanční, strategie, kultura a filosofie, styl řízení, charakter práce, kvalifikace, týmová práce. Charakteristika zaměstnanců, pracovní výběr. Plánování a stanovení cílů. Nábor pracovníků. Výběr pracovníků. Etika. Propouštění zaměstnanců. Rozvoj zaměstnanců. Odměňování. Zaměstnanecké vztahy..

 

Seznam odborné literatury:

 

MILKOVICH. Řízení lidských zdrojů, Grada Praha 1999, ISBN 80-85623-29-3, 920 str.

 

KOONTZ,H, WEIHRICH, H. Management, Victoria Publishing, Praha 1993, ISBN 80-856005-45-7, 659 str.

 

VEBER, J. a kol. Management-základy, prosperita, globalizace, Management Press, Praha 2000, ISBN 80-7261-029-5, 700 str.